Pages

Followers

Kesalahan wanita dalam menutup aurat

Wah article yg aku cari selama nie dah ku temui! ari nie dengan suker ati nak letak artikel nie.

Melihat kepada dunia sekarang, wanita-wanita Islam tidak mengambil berat soal aurat mereka. Pemakaian mereka ada kalanya tidak dapat dibezakan dengan wanita-wanita barat. Bahkan ada yang lebih teruk dari segelintirnya. Tetapi tidak ketinggalan juga bagi yang memakai tudung. Cara pemakaian tudung mereka tidak menepati apa yang dituntut oleh Islam. Antara kesalahan yang dilakukan adalah :

[yg nie re-post blogger punya]-Wanita x kisah xpakai stokin tkper, padahal kaki kan aurat jugak [memang xreti nk bersyukur]
1. Bagi wanita, aurat itu adalah memakai tudung sahaja.
2. Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.
3. Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.
4. Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.
5. Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.
6. Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat/kuliah sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.
7. Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.
8. Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.Pendapat Ustaz

Firman Allah yang bermaksud :

“Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu’min semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu.” (al-Ahzab: 59)

Lagi Firman Allah yang bermaksud :

“Dan hendaknya mereka itu tidak menampak-nampakkan aurat dan perhiasannya kecuali terhadap suami atau ayahnya.” (an-Nur: 31)

Hadis Nabi Muhammad saw yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian.” (Riwayat Muslim)Kesimpulannya

Wahai sekalian wanita Islam kembalilah kamu semua ke ajaran Islam yang sempurna atau kaffah. Sesungguhnya diri kamu akan selamat di dunia dan di akhirat, Islam bukan agama yang membebankan kamu semua, tetapi Islam adalah agama yang paling cantik dan dapat menyelamatkan kamu dari fitnah dunia. Jadikanlah Khadijah dan Aisyah isteri Rasulullah saw sebagai contoh tauladan kamu semua kerana sesungguhnya mereka adalah umul mukminin (ibu mukmin).

COPY DARI BLOG : http://www.ustaznoramin.com/

2 comments:

  1. Salam alaik, satu artikel yg penuh dgn informasi...akhir zaman ini,tidak kira lah lelaki mahupun wanita..kebanyakkannya sudah tidak lagi faham apatah lagi mengikut undang-undang atau syariat yang telah ditetapkan ALLAH, bukan sahaja dari sudut aurat, malah byk lagi perkara yg melibatkan hukum2 Islam seprti SOLAT terutamanya..berapa ramai umat Islam zaman sekarang yang mengaku dirinya Islam tetapi tidak menunaikan Solat?? berapa ramai yg mengaku Islam tapi melakukan zina? meninggalkan puasa,solat jumaat dan sbg?? Renung2kan..Islam itu syumul tapi umat Islam akhir zaman ini mengambil Islam separuh sahaja, yakni hanya bgh yg perlu sahja diamalkan, manakala yg sebahagian lain diketepikan..amat mengecewakan, Na'uzubillah..Renung2kan..adakah kita hanya mahu memeluk Islam hanya pada nama sahaja? atau kita benar2 ingin menganut Islam supaya benar memperoleh Keredhaan Allah? Seseorang hamba itu akan masuk syurga bukan hanya kerana amalannya semta2.tapi kerana redha Allah padanya..-sekadar perkongsian..

    ReplyDelete
  2. Begitulah keadaan umat zaman sekarang.sudah ditipu dunia..timer kasih atas respon anda..

    ReplyDelete